Broodje Gezond vs Straight away

Afgelopen week besteedde het programma Broodje Gezond op NPO3 aandacht aan de enorme rage met betrekking tot koolhydraatarm eten. En de experts in dit programma waren uiterst kritisch. Uiteraard kwamen de vragen in mijn praktijk hierover vanzelf op gang en dat is ook heel logisch. Want ja, Straight away is een koolhydraatarm dieet. En ook nog eens op basis van maaltijdvervangers! Terwijl de experts op tv juist zeggen dat koolhydraatarm eten ongezond is en dat maaltijdvervangers alleen voor tijdelijk gewichtsverlies zorgen… Het leek mij een mooi moment om de uitspraken van de experts van Broodje Gezond af te zetten tegen de filosofie en werking van Straight away.

Laten we allereerst even één ding heel duidelijk maken. Koolhydraten zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze bevatten vitamines, vezels en mineralen en leveren energie. Ze zorgen ervoor dat jij je dagelijkse werkzaamheden kunt uitvoeren. Of eigenlijk… de energie die je lichaam uit de koolhydraten haalt, die zorgt ervoor dat je alles kunt doen.
De koolhydraatarme diëten die bij Broodje Gezond zijn besproken, zijn diëten die koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst, brood en aardappelen in de ban doen. Terwijl deze producten ook belangrijke vitamines en mineralen bevatten, die je daardoor ook niet meer binnenkrijgt.  Daarbij gaat het hier vaak niet om een tijdelijk dieet, maar een levensstijl. Mensen eten dus niet een korte periode geen koolhydraten, maar stoppen er simpelweg mee. Met alle gevolgen van dien. ‘Maar koolhydraten maken mij dik‘.  Onzin. Zoals ook in Broodje Gezond werd verteld: koolhydraten maken je niet dik, het is de hoeveelheid koolhydraten die je dik maakt. Onze Westerse gewoontes zorgen ervoor dat wij op een dag veel meer koolhydraten binnenkrijgen – want koolhydraten zitten niet alleen in brood, pasta, aardappels etc maar ook in veel groenten, fruit en peulvruchten – dan dat ons lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Gevolg: de inname van je calorieën is hoger dan de behoefte aan calorieën. Gevolg: je komt aan. Simpeler dan dat wordt het niet. Heeft niks met koolhydraten te maken. Alles met de hoeveelheid.

Nu hoor ik jullie allemaal denken: maar Straight away is toch ook een koolhydraatarm dieet? Klopt! Een dieet ja. Een programma. Een manier om snel gewicht te verliezen. Dit betekent dat het gebruik van Straight away producten tijdelijk is. Daarna begeleid ik – en elke andere SA coach –  de cliënt naar een gezond eetpatroon. Met koolhydraten dus! Om zo snel mogelijk het overtollige gewicht te verliezen, maken de producten van Straight away slim gebruik van een oeroud mechanisme van je lichaam. Het overlevingsinstinct. Dat is een voorgeprogrammeerd proces en dus volledig normaal dat je lichaam zo reageert. Doordat er weinig koolhydraten via de voeding binnenkomt, schakelt je lichaam naar de vetverbrandingsmodus, waardoor je vetvoorraden worden aangesproken als energiebron. Die energiebron (koolhydraten) ontbreekt namelijk grotendeels in de voeding. Met als gevolg dat deze vetvoorraden minder worden. Yes! En als de vetvoorraden op zijn, bouwen we geleidelijk weer op naar een gezond eetpatroon.

En dat is dus het grote verschil met Straight away en de koolhydraatarme levensstijl die wordt bekritiseerd in Broodje Gezond: de producten van Straight away gebruiken de werking van koolhydraten als tijdelijk middel en bij een koolhydraatarm eetpatroon is het een gewoonte, een levenswijze. Omdat de producten van Straight away alle vitamines en mineralen bevatten die je als volwassen persoon nodig hebt, heb je dus ook geen last van tekorten en is het gebruik (en ook de lage inname aan koolhydraten) volkomen gezond. Want je krijgt gewoon alles binnen en je lichaam haalt energie uit je vetvoorraad! Dat is bij een koolhydraatarme levensstijl niet het geval, omdat je door het vermijden van koolhydraatrijke producten essentiële vitamines, mineralen en voedingsstoffen uit je eetpatroon schrapt. Je snapt zelf dat je lichaam hier op langere termijn niet blij mee is.

In Broodje Gezond wordt tussen neus en lippen door ook gezegd dat het gebruik maaltijdvervangers slechts tijdelijk gewichtsverlies oplevert. Dat klopt… MAAR! Dat is precies de reden waarom wij rustig en geleidelijk opbouwen. Al zou je na het afslanken met Straight away rigoureus stoppen, kom je onvermijdelijk aan. Dan is de overgang te groot. Daarom is de opbouwfase van een Straight away programma zo belangrijk. Om je lichaam weer te laten wennen aan reguliere voeding en om zo je prachtige resultaat te verankeren voor altijd. Niks tijdelijk dus en al helemaal geen jojo!

Al kan ik de uitspraak in Broodje Gezond wel plaatsen. Straight away is namelijk het enige programma met zulke hoogwaardige producten en zo’n betrouwbaar opbouwprogramma.  Inderdaad, de meeste concurrerende producten bieden geen opbouwprogramma. Of zulke lekkere hoogstaande producten. En in dat geval is het resultaat vaak slechts tijdelijk. Dat bij Straight away het resultaat dus wel blijvend is, zal sneller en sneller ook onder de experts bekend worden 😉

Conclusie:
– Van koolhydraten word je niet dik, van te veel koolhydraten wel.
– Er is een groot verschil tussen een koolhydraatarme levensstijl en een koolhydraatarm programma.
– Ook ook met maaltijdvervangers kun je op een gezonde manier blijvend gewicht verliezen.
– Zolang je de maaltijdvervangers van Straight away gebruikt, krijg je de benodigde gratis begeleiding om je resultaat voor altijd te behouden.

Mocht dit stuk of de uitzending van Broodje Gezond vragen oproepen, dan weet je me natuurlijk weer te vinden! Ik leg het je graag nog eens persoonlijk uit.

Via deze link kun je de desbetreffende uitzending van Broodje Gezond nog eens terugkijken:
https://www.npo.nl/broodje-gezond/21-05-2018/KN_1698995

Groetjes Stein

 

 

Geef een reactie