3 gouden tips om de sociale druk het hoofd te bieden

Je ging een avondje uit. Er was alcohol aanwezig. Eigenlijk wilde je niet… Er werd genoeg gedronken en het was enorm gezellig. Op een gegeven moment kwamen de hapjes op tafel en ging de frituurpan aan. Je remmen gingen los en je gaf je over aan de drank, de hapjes en de gezelligheid. De volgende ochtend baal je als een stekker dat je te veel hebt gedronken en gegeten. Spijtgevoelens en teleurstelling komen naar boven. Je had je toch voorgenomen om het rustig aan te doen?! Je voelt je een mislukking. Je hebt gefaald.

Op de een of andere manier koos je niet voor jezelf die avond. Je vond de gezelligheid belangrijker. Wij begrijpen je als geen ander. Je bent absoluut niet de enige. Maar wat is nou echt belangrijk? Je kunt genoeg gezellige avondjes hebben, maar er is maar één JIJ. Je hebt maar één lichaam en één gezondheid. 

Dus waarom doen we het dan alsnog? Komt het door de sociale druk en zijn we bang voor oordelen, om buiten de groep te vallen, of is er een andere reden? Wat het ook is, met de volgende tips kun jij de volgende keer sterker in je schoenen staan en je houden aan de afspraken die je met jezelf maakte.

  1. Denk terug aan de laatste keer dat het mis ging. Wat was toen de oorzaak? 

Probeer dit moment zo goed mogelijk te visualiseren. Vragen die hierbij helpen zijn: 

  • Waar was het?
  • Wanneer was het?
  • Hoe laat was het?
  • Met wie was je?
  • Wat at/dronk je?
  • Waarom at/dronk je?
  • Hoeveel at/dronk je?

Het kan zomaar eens zijn dat een bepaald persoon de trigger was, dat jouw favoriete snack toevallig werd geserveerd of dat je slecht in je vel zat en daarom ging eten of drinken. Word je er bewust van.

2. Bedenk concreet wat je kunt doen om niet nog eens in diezelfde situatie te komen en maak een ‘als … dan-plan’.

Je weet nu wat de oorzaak is. Maar we moeten DOEN in plaats van denken. Met een strategie voorkom je dat je de volgende keer de fout in gaat. Dus… wat ga je de volgende keer anders doen? Een handig hulpmiddel hierbij is een ‘als … dan-plan’. 

Stel dat een bepaald familielid altijd ontzettend veel hapjes in huis haalt en heel erg zijn/haar best doet om iedereen ermee te verwennen. Dan gaat het als… dan-plan als volgt: “als ik bij … (naam) op visite ga, dan zorg ik dat ik er met een volle buik naar toe ga”. Of: “als ik bij … (naam) op visite ga, dan mag ik één keer iets lekkers pakken”. 

Waarom werkt dit? Door het ‘slechte gedrag’ te vervangen door goed gedrag en dit constant te herhalen zullen je hersenen een nieuwe link maken. Als je dit vaak genoeg herhaalt zal het uiteindelijk een gewoonte worden en dan hoef je er niet meer over na te denken (dus kost het ook geen energie).

3. Ga na wat voor goeds het nieuwe gedrag jou gaat opleveren als je je houdt aan je plan.

Nu je een echte strategie hebt klaarliggen voor de moeilijke momenten is het belangrijk om te bedenken waar je het allemaal voor doet. Schrijf alle voordelen op die je kan bedenken en prent ze goed in je hoofd. Als je je doelen namelijk helder voor ogen hebt, zal je veel gemotiveerder zijn en blijven. Houd het niet bij oppervlakkige dingen, maar schrijf ook op welke voor emoties, gevoelens en gedachten je zult ervaren als je je houdt aan je plan en/of doel. Extra tip: raadpleeg dit lijstje op de moeilijke momenten voor extra kracht! 

Krijg je nu ook zo’n zin om het te gaan testen in de praktijk? Wij zijn heel benieuwd naar je ervaringen. En weet dat je ons altijd kunt bereiken. Veel succes!

Kan ik je helpen?
1