Ken jij het gevoel van falen? Je begint vol moed aan een gedragsverandering en gaat er 100% voor. Je merkt de voordelen van je nieuwe gedrag en voelt je lekkerder. Yes! Je bent goed op dreef! Hoewel dit een tijd lang goed gaat, komt er op een gegeven moment tóch iets verleidelijks op je pad dat jouw plannetje in gevaar brengt. Dit hoeft niet groot te zijn en kan letterlijk van alles zijn. Van een slechte dag op werk tot een vakantie naar het buitenland. Het gevaar hierbij is dat je je niet meer kunt herpakken en steeds vaker weer gaat toegeven aan verleidingen. Op een gegeven moment is het duidelijk: je hebt (weer) gefaald en geeft het op. Je twijfelt aan jezelf en negatieve gedachten gaan door je hoofd heen: ‘Waarom lukt het mij nou niet?’ Bovendien is de motivatie om het nog een keer te proberen op dat moment ver te zoeken. Je probeert het over een x aantal dagen/maanden/jaren wel weer. Zeer herkenbaar, vind je niet?
We willen allemaal de ideale balans vinden tussen gezond en ongezond eten. Aan de ene kant vinden we een gezonde geest en een gezond lichaam super belangrijk, maar aan de andere kant moet er ook genoeg ruimte zijn om te genieten van al het lekkers dat de wereld te bieden heeft. We willen vooral niet te veel nadenken, maar gewoon genieten en gezond zijn.Sommige mensen hebben als doel om af te vallen, op gewicht te blijven of aan te komen. Andere personen wensen om van hun ongezonde gewoontes af te komen. Weer iemand anders wilt juist alleen meer groente eten. Maar wat je doel ook is, het zal absoluut een moeilijke reis worden met vallen en opstaan. En vooral het ‘opstaan’ is iets waar je aandacht aan moet besteden. Want waarom is het nou toch zo moeilijk om na een misstap weer de draad op te pakken? Daarom focussen wij juist op de blijvende gedragsverandering. Hierover geven we je 5 redenen waarom het jou niet lukt om je motivatie vast te houden.
- Het is er niet de juiste tijd voor
Hoewel dit ook kan worden gebruikt als smoesje, kan het zeker wel een geldige reden zijn. Misschien zit je helemaal niet lekker in je vel door het overlijden van een naaste of heb je net te horen gekregen dat je ontslagen bent en komt dit als een harde klap aan. Dit soort gebeurtenissen kunnen veel impact hebben op je geest en lichaam. Stress kan zich zelfs uiten in psychische en lichamelijke klachten en zo zorgen bijvoorbeeld voor maagklachten, slaapproblemen een gevoel van ongelukkigheid en/of dingen somber inzien. Het is daarom belangrijk om eerst bij jezelf na te gaan of je überhaupt toe bent aan een gedragsverandering en of je de fysieke en mentale kracht hebt om je doel(en) te behalen. Als je al een tijdje bezig bent en er iets ingrijpends gebeurd, wees dan realistisch en accepteer dat dit je motivatie negatief gaat beïnvloeden. Wees dan vooral niet te streng voor jezelf en maak beslissingen die voor jou goed voelen. Bespreek een dergelijk geval altijd met je coach. Hij of zij kan jou helpen met tips en adviezen om deze periode zo goed mogelijk door te komen. En blijf altijd kritisch genoeg om te bepalen of het niet inderdaad toch een smoesje is, waardoor je niet start. Want uiteindelijk geldt altijd: het juiste moment is er nooit, er is altijd wel een reden om het niet te doen. En daarom kun je het beste juist nu meteen starten. Dus zijn de omstandigheden goed genoeg om te starten, doe het dan ook. Want van uitstel komt vaak echt afstel.
2. Van uitstel komt afstel
Dat brengt ons meteen bij de volgende reden. Als je een uitsteller bent, kan dit vooral in het begin gevaarlijk zijn. Hoewel je al wel de keuze hebt gemaakt om te veranderen, heb je nog geen concrete plannen gemaakt over het ‘wanneer’. Wil je beginnen, maar weet je niet zo goed hoe? En stel je het daarom uit? Of is er een andere reden voor het uitstelgedrag? Als je hier last van hebt, ga eerst bij jezelf na wat de échte reden hiervoor is. En zorg dat je er anders over gaat denken. Het is logisch dat je hierdoor je motivatie verliest, want je werkt jezelf alleen maar tegen. Trek dus je stoute schoenen aan en ga er voor!
3. Je beloont jezelf niet
Een andere reden die jou ervan zal kunnen weerhouden om je motivatie vast te houden, is dat je jezelf niet beloont na het halen van een overwinning. Het leven is een feestje, maar je moet toch écht zelf de slingers ophangen! Door jouw proces leuk te maken krijg je er daadwerkelijk meer plezier in. Zie het daarom niet als een last, maar als een mooie gelegenheid om iets liefs of leuks voor jezelf te doen. Als je bijvoorbeeld een subdoel hebt gehaald: ga een dagje shoppen, boek een hotelovernachting of misschien wil je wel een heerlijke massage. Dit is niet alleen goed voor je motivatie, omdat je weer uitkijkt naar het behalen van het volgende subdoel, maar het is ook heel goed voor je lichaam en geest. Onthoud wel goed: honden belonen we met een snoepje. Dus een beloning is altijd iets wat niet eetbaar is en waar je de dag daarna nog steeds van kunt genieten.
4. Je wilt te snel en te veel
Dit heeft deels te maken met het feit dat je onrealistische doelen stelt of onrealistische verwachtingen (van jezelf) hebt. Ken jezelf. Weet je sterktes, maar ook vooral je zwaktes. Overschat jezelf niet (!) en accepteer dat er 100% een tegenslag gaat komen, al dan niet meerdere. Je leert namelijk ontzettend veel van tegenslagen. Ze zijn heel waardevol voor jouw veranderproces. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest en daar ongewenst in gewicht bent toegenomen, zal je de volgende keer extra alert zijn om dezelfde tegenslag te voorkomen. Op deze manier leer je dus van jezelf! Gun jezelf de tijd om te genieten van dit proces. Dat ben je waard!
5. Je hebt geen steun uit de omgeving
Tot slot kan je motivatie ook kelderen door een gebrek aan steun in de omgeving. Een gedragsverandering kun je niet alleen. Je leeft namelijk ook niet in je eentje, maar met anderen. Je zult in deze situaties altijd hulp, begrip en support nodig hebben van de anderen om tot je doel(en) te komen. Vertel daarom aan jou omgeving waar je mee bezig bent. Op deze manier kunnen zij rekening met je houden en je helpen in moeilijke tijden. Want hoe fijn is het als je op een verjaardag geen ‘nee’ hoeft te zeggen, omdat je het simpelweg niet eens krijgt aangeboden?
Misschien zijn er wel mensen in je omgeving die ook bezig zijn met een gedragsverandering. Voor je motivatie is het een heel goed idee om in contact met elkaar te blijven. Je kunt namelijk gedachten delen, foto’s sturen, elkaar motiveren, vragen stellen, etc. Vooral als het even niet zo lekker gaat kan een ‘lotgenoot’ het verschil maken tussen falen of slagen. Op deze momenten is een luisterend oor namelijk heel waardevol. Op Facebook hebben we een afgeschermde groep waar alle cliënten van Vida Vitaal hun gedachten en ervaringen kunnen uitwisselen. Lid worden kan via deze link: https://www.facebook.com/groups/134053750674889
Herken je jezelf in één van de bovenstaande situaties? Dan hopen we dat dit blog jou helpt bij het behalen van je doelen en zal die prangende vraag ‘Waarom lukt het mij nou niet?’ gaan veranderen in ‘Waarom had ik dit niet eerder bedacht?’. Zo niet, weet je ons te vinden! Wij wensen je in ieder geval heel veel succes en plezier op jouw persoonlijke reis. Zet hem op!